DDS-ikon_32x32.gif Automatisk skjema (ikke i FP)

purple_bar.jpg

 

I v12 kan programmet automatisk generere skjema av systemene stigeledning, brannalarm, nødlys og dataanlegg fra installasjonsmodellene i prosjektet. Dette er ikke tilgjengelig i FP-versjonene.

Systemene tegnes på vanlig måte med å plassere objektene rommene de tilhører og deretter kobles til sentralene med kabler. Skjemaene som genereres vil da inneholde informasjon om hvilke rom de er plassert i og hvilke sentraler, kurser og kabler de er tilkoblet. Skjema for brannalarm vil i tillegg ta med seg symbolnummerering om det er plassert på objektene.

Systemene som brukes for å generere skjema kan gå over flere etasjer der en må bruke etasjepekere for å knytte dem sammen. Alle modellene i prosjektet sjekkes når systemet genereres.

Vær obs på at informasjon om hvilke rom objektene er plassert i kun kommer med om rommene er definert i DDS-CAD eller blitt konvertert inn fra en ifc-import.

Skjemaene vil ikke oppdatere seg om endringer foretas i installasjonsmodellene, da må nye skjema genereres. Er det tegnet noe manuelt i et skjema kan en velge å beholde dette ved overskriving av det skjemaet når nytt genereres fra den oppdaterte installasjonen. Eventuelle endringer som er utført på det som er automatisk generert vil ikke bli beholdt.

Det er noen krav som stilles til hvert system som skal generere et skjema som er beskrevet i avsnittene nedenfor.

 

Når systemene i prosjektet er tegnet kan en generere ønsket skjema fra den nye fanen Systemer i det vertikale listefeltet.

Systemer i listefeltet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udefinerte system er kursopplegg tegnet som ikke tilhører et av de nevnte systemene

Når ingen system eksisterer i prosjektet vises det i listefeltet med egen tekst.

 

 

 

 

 

 

 

Høyreklikk på ønsket system og velg Generer skjema fra hurtigmenyen. En dialog åpnes der navn og nummer på modellen skjemaet skal genereres i foreslås.

Generere stigelednings skjema

 

 

De tre øverste linjene er den vanlige teksten vi kan gi nye modeller. Programmet foreslår tekst tilpasset skjemaet som skal genereres og tidspunktet dette skjer. Endre denne om ønskelig.

 

 

 

 

Nederste linje er modellnummeret skjemaet skal genereres i. Det er serien 900 -> som brukes til dette, den samme som har vært brukt for manuelle skjema i tidligere versjoner.

Første ledige nummer foreslås og det kan endres. Eksisterende skjemamodeller vil listes i feltet og kan velges om ønskelig for overskriving. En vil da få spørsmål om å erstatte denne der en og kan velge å beholde det som eventuelt er tegnet manuelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skjemaet fra valgt system blir generert og modellen åpnes og vises direkte. Les mer om skjemaene i eget avsnitt.

 

 

• Stigeledning

Stigeledning system består av alle sentraler i prosjektet. Det kan bestå av en eller flere hovedsentraler som forsyner en eller flere undersentraler. Er det flere enn en hovedsentral vil disse bli skilt i flere separate systemer som kan slås av og på i skjemaet.

Sentralene må kobles samme med stigeledningskurser og de må inneholde inntakkurs. Det er ikke nødvendig å tegne kabel mellom dem, men for å få kabellengde vist i skjemaet må kabelen være tegnet. Hvis det ikke tegnes kabel så må sentralene kobles sammen i fanen Tilkoblet i dialogen, men de må fortsatt inneholde inntak og stigeldningskurser.

Sentraler som ikke er koblet sammen med andre sentraler vil og bli vist med i skjemaet i korrekt etasje og ellers med korrekt informasjon, men vil da ikke vise i et system.

Se eget avsnitt om stigeledningsskjemaet som genereres.

Stigeledningsskjema

 

 

• Brannalarm

Brannalarm system bygges av alle produkter som kan velges fra Icon_E3.gif (Alarm og brann) i verktøysettet utenom de fra gruppen Rømningsvei. I tillegg vises sentralene de er tilkoblet. Det er kun kursene Brann og Alarm i kursgruppen Svakstrøm i Ny kurs vinduet som skal brukes for å koble sammen objektene for å generere et system:

Kurser for brannalarmskjema

 

Objekter som kobles til andre typer kurser vil bli med i skjemaet, men ikke som del av et system. Kobles brannalarm-systemet som en sløyfe, dvs at kabelen går ut fra sentralen og gjennom endel meldere og tilbake til sentralen, vil de og bli vist i sløyfe i skjemaet. Objekter som ikke kobles sammen med å tegne kabler men ved bruk av fanen Tilkoblet vil være med i skjema med informasjon om tilkoblet kurs men vil ikke få forbindelseslinjer tegnet til seg.

Symbolnummerering som plasseres på objektene vil være med og vise i skjemaet, men kan ikke redigeres der.

Se eget avsnitt om brannalarmskjemaet som genereres.

Brannalarmskjema

 

 

• Nødlys

Nødlys system består av alle produkter som kan velges fra gruppen Markerings- lede-nødlys fra Icon-LF.png (Lysrørarmatur) i verktøysettet.

Markerings-lede-nødlys

 

I tillegg vises sentralene de er tilkoblet.. Alle typer kurser kan benyttes til å koble sammen systemet. Objekter som ikke kobles sammen med å tegne kabler men ved bruk av fanen Tilkoblet vil være med i skjema med informasjon om tilkoblet kurs men vil ikke få forbindelseslinjer tegnet til seg.

Se eget avsnitt om nødlys skjema som genereres.

Nødlys skjema

 

 

• Data nettverk

Data nettverk system består av alle produkter som kan velges fra Icon_E2.gif (Telefon og data) i verktøysettet. I tillegg vises sentralene de er tilkoblet. Det er kun kurstypen Telefon og data fra gruppen Svakstrøm i tillegg til alle kursene fra gruppene Kat. 5/6/7 Data som skal brukes for å koble sammen objektene for å generere et system.

Kurser for datasystem

 

I tillegg vises sentralene de er tilkoblet. Objekter som ikke kobles sammen med å tegne kabler men ved bruk av fanen Tilkoblet vil være med i skjema med informasjon om tilkoblet kurs men vil ikke få forbindelseslinjer tegnet til seg.

Datakontakter kan være tilkoblet inntil fire forskjellige kabler og vil ha med seg informasjon om alle disse over til skjema. Objekter som ikke kobles sammen med å tegne kabler men ved bruk av fanen Tilkoblet vil være med i skjema med informasjon om tilkoblet kurs men vil ikke få forbindelseslinjer tegnet til seg.

Se eget avsnitt om data nettverk skjema som genereres.

Data nettverk skjema