DDS-ikon_32x32.gif Etasjepekere

purple_bar.jpg

 

Nye etasjepeker for kabel og stamme er innført i v12. Den gamle er fjernet fra menyen og produktdatabasen.

Nå tegnes kabelen eller stammen dit den skal føres til en annen etasje og avsluttes direkte med en etasjepeker. Den tegnes da vertikalt opp eller ned til tak eller gulv og avsluttes med en pil som viser om den går opp til etasjen over eller ned til etasjen under. Der kan den finnes igjen og fortsettes direkte.

Kursnummer, kabeltype, lengde osv lagres i etasjepekeren slik at samme type fortsettes i etasjen den peker til. Etasjepekeren bruker penn og lag fra kabelen den tilhører.

I resten av beskrivelsen brukes nå kun kabel i de tilfellene funksjonaliteten er lik.

 

 

• Beskrivelse av bruk

Tegn kabel på vanlig måte til den posisjonen den skal gå til etasjen under eller over, husk å gi et punkt med venstre musetast. Ikke avslutt tegning av kabel. Høyreklikk og velg Avslutt i etasjen over for å gå opp, eller Avslutt i etasjen under for å gå ned, fra hurtigmenyen. Kabelen går da vertikalt opp til taket eller vertikal ned til gulvet og avsluttes med en pil som viser om den går opp til etasjen over eller ned til etasjen under.

I etasjen den peker til vil det nå være en rød pil i samme posisjon som kabelen ble avsluttet. Dette er kun en etasjegjennomføring som en kan fortsette kabelen fra. Den er avhengig av at Vis tilkoblinger fra etasjen over eller Vis tilkoblinger fra etasjen under i menyen "Vis" er aktive, noe de som standard er.

Etasjen etasjegjennomføringen er i kan åpnes manuelt som vanlig, eller en kan høyreklikke på etasjepekeren som ble plassert og velge Åpne etasje(modell) og zoom til etasjeport fra hurtigmenyen.

Åpne modell etasjepkeren peker til

 

Modellen åpnes da direkte og det zoomes direkte til posisjonen etasjegjennomføringen er. Der kan en klikke på etasjegjennomføringen som da får et tilkoblingspunkt i senter av pilen. Pek på denne for å fortsette kabelen.

Fortsette kabel fra etasjen under

 

Punktet viser sentral, kurs og kabelnummer den tilhører. Klikk venste musetast for å fortsette tegning av kabelen. Kabel vet hvor langt den allerede er tegnet i etasjen den kom fra slik at spenningsfallberegning og lengdekontroll fungerer på tvers av etasjene.

Det er også mulig å starte en kabel fra en annen plass i denne modellen og koble den til etasjegjennomføringen så lenge de har de samme egenskapene.

Etasjegjennomføring for stamme vil kun vise at den tilhører en stamme da denne ikke har kursinformasjon og kan være tilkoblet flere sentraler.

Idet kabelen avsluttes i denne etasjen vil etasjegjennomføringen endre symbol.

Kabel er avsluttet i neste etasje

 

Er kabelstige, installasjonskanal eller rør avsluttet i etasjen over eller under vil stammen som kan genereres på denne også få etasjegjennomføringer.

 

• Slette etasjepeker

Etasjepeker kan slettes som et vanlig symbol. Er kabelen fortsatt i etasjen den peker til vil en ny etasjegjennomføring vise og kabelen kan kobles til denne igjen eller en ny kabel kan tegnes ut fra den. Den vil og slettes om kabelen den er tilkoblet slettes fra modellen.

 

• Frakoble etasjepeker

Siden det ikke er lov å endre innhold i en annen modell enn den aktive vil endring av kabel eller etasjepeker koble fra etasjen den peker til i disse tilfellene:

En frakoblet etasjepeker kan kobles til igjen, men da må kabelen i gjeldende etasje overta egenskapene fra den endrede kabelen i etasjen den peker til. En melding vil vise dette der en må bekrefte eller avbryte sammenkoblingen.

 

• Koble sammen etasjepekere

Når etasjepekere som er frakoblet vil både etasjegjennomføringen fra den andre etasjen og etasjepekeren som kabelen er fortsatt fra vise i samme posisjon:

Frakoblet etasjepeker

 

Velg etasjegjennomføringen eller etasjepekeren, høyreklikk og velg Koble samme etasjepekere fra hurtigmenyen. Hvis kablene har ulike egenskaper vil en dialog åpnes med melding om at egenskapene for kablene i de to etasjene er ulike. Kabelen i aktiv modell  må oppdateres med egenskapene til kabelen i den tilstøtende etasjen.

Sammenkobling av etasjepkere viser at kablene har ulike egenskaper

 

Er etasjepekere frakoblet fordi den ene er blitt flyttet kan de kobles sammen igjen ved å flytte den tilbake eller flytte den i den andre etasjen til posisjon etasjegjennomføringen nå viser i. Klikk på kabelen og velg endepunktet på denne som da viser som et svart rektangulært punkt. Flytt pekeren til etasjegjennomføring som da vises uthevet og klikk venstre musetast for å koble dem sammen igjen.

 

• Erstatte gamle etasjepekere med nye.

Etasjepekerne fra tidligere versjoner kan manuelt byttes til den nye typen. Alle disse etasjepekerne kan finnes igjen i en modell med å sjekke modellen for ikke tilkoblede kabler og objekter, se eget avsnitt.

De gamle etasjepekerne må slettes manuelt fra modellen. Så kan en fortsette kabelen ved å markere denne, høyreklikke og velge Fortsett kabel fra hurtigmenyen. Klikk i enden av kabelen for å fortsette denne og avslutt så med ny etasjepeker.