DDS-ikon_32x32.gif Automatiske skjema (ikke i FP)

purple_bar.jpg

 

I v12 kan programmet automatisk generere skjema for stigeledning, brannalarm, nødlys og dataanlegg fra installasjonsmodellene i prosjektet. Dette er ikke tilgjengelig i FP-versjonene.

Se eget avsnitt om hvilke krav som stilles til installasjonen for at et automatisk skjema kan genereres.

En egen xml-fil inneholder hva og hvor alt i de ulike systemene skal plasseres idet skjemaet genereres. Denne filen er det mulig å tilpasse. Ta kontakt med DDS-support for hjelp til dette.

 

Skjemaet bruker samme symbol, penn og lag som i installasjonsmodellen. Noen endringer kan foretas men ikke alle slik vi kan i en installasjonmodell. En egen symboltekst plasseres på objektene som kan tilpasses på samme måte som i installsjonsmodellen.

• Endre objekter

Objekter kan flyttes og skjules, men ikke slettes, byttes, kopieres eller endres størrelse på. Helller ikke lag eller penn kan endres.

Flyttes et objekt tilkoblet som er forbindelseslinjer vil disse linjene følge med. Et objekt kan skjules med å høyreklikke på det og velge Skjul i hurtigmenyen eller ved å lukke øyet foran det i listefeltet til venstre.

Skjule symbol

 

 

 

Vær obs på at alt som grenes ut fra et symbol som skjules i listefeltet også vil skjules

 

 

 

 

 

 

 

Skjemaet genereres med alle symbolerplassert i rader og kolonner. Er det foretatt manull flytting av disse kan det være vanskelig å plassere dem jevnt. Det er mulig å markere mange symboler og justere plassering for alle dem slik at de tilpasses plassering for et av dem. Høyreklik da etter at ønskede symboler er markert og velg retning de skal justeres fra undermenyen Juster posisjon. Se eget avsnitt om justering av posisjon for mer info.

 

• Forbindelseslinjer

Kabel i installasjonsmodellen blir i skjema tegnet som forbindelseslinjer som bruker samme lag og penn i installasjon. Linjene kan skjules og parallellforskyves, men ikke slettes, kobles fra,. kopieres eller endres lag og penn på.

Parallellforskyve linje

 

Klikk på linjen som skal forskyves og klikk så og dra flyttepunktet til ønsket posisjon og klikk det på plass.

Linjedelen som er koblet til et objekt vil alltid ha en rett linje ut fra seg før som ikke kan endres. Lengden på denne rette delen er definert i xml-filen som har standard oppsett for skjemaene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linjene skjules på samme måte som for objektene som ble forklart ovenfor. Linjene bruker symboltekst til å vise valgt informasjon og oppsettet kan endres som for andre objekter.

 

• Symboltekst

Objekter og forbindelseslinjer merkes alle med symboltekst som har egen oppsett i skjema. I xml-filen som definere hvordan skjema skal se ut inneholder også plassering av symbolteksten og hvilket oppsett som skal brukes.

Oppsettet kan endres og det vil påvirke alle skjema. Endret oppsett kan kopieres til andre allerede plasserte oppsett på samme måte som i installasjon. Det er og mulig å definere nye, men det vil ikke brukes på nye skjema før xml-filen endres. Symbolteksten kan flyttes som vanlig.

 

 

• Stigelednings skjema

Se ovenfor for endringer som er felles for alle skjema.

Stigeledningsskjema

 

Stigeledningskjema viser i listefeltet alle komponentene og hvordan de er koblet sammen med kabeltype. Markering av objekt eller kabel i listefeltet vil markere tilsvarende i modellen og omvendt.

 

 

• Brannalarm skjema

Se ovenfor for endringer som er felles for alle skjema.

Brannalarmskjema

 

Brannalarmskjema viser i listefeltet alle komponentene og hvordan de er koblet sammen med kabeltype. Markering av objekt eller kabel i listefeltet vil markere tilsvarende i modellen og omvendt.

Symbolnummerering fra installasjonsmodellene vil og være med i skjemaet. Den kan flyttes, men ikke endres.

 

 

• Nødlys skjema

Se ovenfor for endringer som er felles for alle skjema.

Nødlys system

 

Nødlys skjema viser i listefeltet alle komponentene og hvordan de er koblet sammen med kabeltype. Markering av objekt eller kabel i listefeltet vil markere tilsvarende i modellen og omvendt.

Nødlys er noen ganger er koblet til kurser som også kan være koblet til andre komponenter, f.eks stikkontakter, brytere og andre typer lys. Disse objektene er også med i skjemaet, men er der skjult. Om ønskelig kan de vises fra listefeltet.

Kurser som går gjennom flere etasjer viser som vertikale linjer helt til høyre i skjemaet.

 

 

• Data nettverk skjema

Se ovenfor for endringer som er felles for alle skjema.

Datanettverk skjema

 

Datanettverk skjema viser i listefeltet alle komponentene og hvordan de er koblet sammen med kabeltype. Markering av objekt eller kabel i listefeltet vil markere tilsvarende i modellen og omvendt.

Data uttak kan være tilkoblet inntil 4 kabler og symbolteksten vil da vise alle disse:

Data uttak tilkoblet to kurser

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette dobble uttaket er koblet to kabler i sentral DV1, kurs 1-kabel 9 og kurs 1-kabel 10

 

Oppsett i symboltekst kan tilpasses om annen visning er ønskelig.