Tegne nytt tittelfelt

purple_bar.jpg

Les først avsnittet Generelt. Velg deretter knappen [Tilbake] oppe til venstre i hjelpefilen for å komme tilbake hit.

 

Legg merke til!
Tittelfeltet sin plassering i forhold til origo(0,0,0) er viktig for at det skal plasseres riktig i et ark. Sørg derfor for at rammens nedre venstre hjørne er i origo.
Det punkt i tittelfeltet som er i origo vil brukes som hektepunkt for trådkorset ved dynamisk plassering av tittelfeltet.

 

 

• Åpne fil

Start med å åpne filen Tittel2 fra prosjektmenyen i prosjektet som beskrevet i avsnittet Generelt. Velg WM-tittelfelt.gif (Verktøysett Lage egne tittelfelt) fra hovedknapperaden.

Tittel2 er basis for å tegne eget tittelfelt

 

I skjermen viser en ramme og all tekst som kan legges inn som Prosjektinformasjon, Modellinformasjon og Revisjoner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rammen er bare et eksempel på hvordan den kan se ut. Du må enten tegne din egen ramme eller få en på fil som du setter inn som underlag på samme måte som du gjør i prosjekter der bygget mottas fra arkitekt.

 

 

• Bruke ramme fra ekstern fil

Hvis en fil settes inn som ramme må denne være lagret på bruker-mappen til DDS-CAD da denne filen alltid må være tilgjengelig i alle prosjekter. Bruker-mappen finner en enklest ved å velge Systeminformasjon fra menyen Hjelp. I dialogen som åpnes velges fanen DDS-Info og der velges Utforsk Bruker/User-mappen. Da vil Bruker-mappen åpnes med Windows Utforsker og filen må kopieres til denne mappen før den settes inn i filen for tittelfeltet.

Filen må plasseres med sitt nedre venstre hjørne i senter av den røde sirkelen som viser i nedre hjørnet på den rammen som er i filen. Dette for at tittelfeltet skal plasseres korrekt i ark når det brukes i en plottsammenstilling.

 

Plassering for innsatt fil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Tegne ramme

Linjer tegnes med å velge Polyline.gif (Polylinje) i verktøysettet. Overflødige linjer slettes ved å markere dem og trykke [Delete] på tastaturet. Rammen som viser i tegningen kan brukes som utgangspunkt for det nye tittelfeltet. Da får en et inntrykk av normal størrelse for et tittelfelt som passer til A3-ark.

Tegn streker i den form en ønsker på tittelfeltet.

Rammen som viser når filen åpnes slettes ved å markere den trykke [Delete] på tastaturet.

 

 

• Flytte tekster

Tekstene i filen er delt i tre:

  1. De røde tekstene er kun informasjon om hva slags tekster som er vist nedenfor. Disse slettes etterhvert som de ikke trengs lenger.

  2. De grønne tekstene er ledetekster som er statiske i tittelfeltet. Ledetekstene viser samme tekst som du vil se til venstre i dialogene for Prosjektinformasjon og Modellinformasjon. Dermed kan du enkelt finne igjen hvor prosjektinformasjonen hentes fra. Disse må gjerne brukes i det ferdige tittelfeltet. Fargen og størrelsen kan endres.

  3. De svarte tekstene er tittelfeltinformasjonen som tilhører prosjektet, modellen og revisjonene. Disse kan og endre farge og størrelse.

• Ledetekster

Alle ledetekster kan flyttes med å markere dem, høyreklikke og velge Flytt objekt fra hurtigmenyen. Flytt så pekeren til den nye posisjonen for teksten og lim den inn med å klikke venstre musteast. Linjen som følger pekeren viser festepunktet for teksten.

Alle ledetekster har samme farge og størrelse. Dobbelklikk på teksten "Dobbelklikk på denne for å endre farge og skalering på ledetekst" nederst i filen for å endre størrelse og/eller farge. Kommandofilen åpnes på kommando TH.

 

Endre størrelse eller farge på ledetekst

 

Kommando V* 2 linjer ovenfor TH gir størrelse på ledetekstene. Dobbelklikk på denne og endre 2. parameter (som er 1.3 som standard) opp for å få større tekster eller ned for å få mindre.

 

Kommando LG 5 linjer ovenfor TH gir farge på ledeteksten. Dobbelklikk på denne og endre fargen i feltet som viser denne.

 

Lukk dialogene og velg icon-repaint.png (Gjenoppfrisk skjerm) i hovedknapperaden for å se resultatet i skjermen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Tittelfeltinformasjon

All tittelfeltinformasjon (de svarte tekstene) må flyttes med image33.gif (Flytt område) i verktøysettet. Det kan være en fordel å slå på alle punkter før disse tekstene skal flytte med å velge image34.gif (Vis punkter) i verktøysettet. Da vil et punkt vise nede til venstre for alle tesktene.

Når rammen for område som skal flyttes gis må punktet som viser foran teksten være i rammen og brukes og som referansepunkt for flyttingen.

Flytte prosjektinformasjon

 

I dette tilfellet er rammen laget om teksten Tittelfelt og punktet nede til venstre for denne. Punktet er også gitt som referanse for flyttingen.

 

 

Pek og klikk venstre musetast i den nye posisjonen for teksten og bekreft dialogen om teksten er flyttett til korrekt posisjon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Størrelsen til prosjektinformasjonen kan endres for hver enkel tekst. Velg først å vise Kommandofil ved å høyreklikke i hovedknapperaden og velge i menyen som åpnes.

 

Klikk så på den teksten i filen som skal endre størrelse. I kommandofilen vil linjene TT og ** bli valgt:

 

TT i kommandofilen

 

I dette tilfellet er teksten Tittelfelt markert i filen.

 

Dobbelklikk på kommando V* to linjer ovenfor og endre 2. parameter. Dette er en multplikator for å endre tekststørrelsen. Mindre tall gir mindre størrelse på teksten.

Lukk dialogen og velg icon-repaint.png (Gjenoppfrisk skjerm) i hovedknapperaden for å se resultatet i skjermen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Revisjoner

Revisjonene er litt spesielle da disse legges i en tabell som fylles ut automatisk etterhvert som flere revisjoner legges til. Det er derfor anbefalt at hele tabellen flyttes som en enhet med  image33.gif (Flytt område) slik den viser i i filen. Strekene i tabellen kan enkelt slettes om de ikke ønskes.

Det er ikke anbefalt å endre den vertikale avstanden i tabellen da det da er vanskelig å få alt i riktig høyde, men den horisontale avstanden mellom tekstene kan endres slik:

  1. Det er en fordel å flytte hele kolonnen med ledetekst og revisjonstekst i en operasjon for å få dem på linje. Rammen for området som skal flyttes gis da over alle revisjonene pluss ledeteksten:
    Flytte revisjoner

  2. Referanserpunkt for flyttingen gis som et av kryssene for de eksisterende tekstene.

  3. Bruk piltast til høyre eller venstre på tastaturet for å gi avstanden for flytting for å være sikker på at de kun flyttes horisontalt. I dialogen som åpnes gis avstanden i meter. Denne kan måles på forhånd eller mens flyttingen pågår med knappen image42.gif (Mål mellom to punkt) i hovedknapperaden.

  4. Bekreft dialogen som åpnes om tekstene er flyttet til riktig plass.

  5. Gjenta for de andre revisjonstekstene i tabellen som ønskes flyttet.

  6. Den revisjonen som viser nedenfor tabellen, i dette tilfellet A3, kan flyttes som en vanlig tittelfeltinformasjon som forklart ovenfor.

 

 

• Legge til nye tekster

I noen tilfeller er det ønskelig at samme tekst viser flere ganger i samme tittelfelt. Da må en rekke kommandoer legges inn slik som for de som allerede er lagt inn for tilsvarende tekst som viser i filen allerede.

  1. La fortsatt kommandofilen vise i listefeltet som forklart i punktet ovenfor.

  2. Klikk på den teksten i filen som en ønsker å legge inn også en annen plass i tittelfeltet.

  3. I kommandofilen vil linjene TT og ** bli valgt:

    TT_in_QE.jpg

    I dette tilfellet er teksten "Tittelfelt" markert i tegningen. Den røde rammen viser alle kommandoer som hører til en enkelt tekst. Les av verdiene i kommando TT og ** som er de som henter tittelfeltinfomasjonen.

  4. Først må posissjonen til den nye teksten gis. Velg image38.gif (Sett inn punkt) i verktøysettet og pek og klikk posisjonen for den nye teksten. Da kommer kommando MO inn i ønsket posisjon.

  5. Gi deretter forløpende disse kommandoer på tastaturet
    Skalere teksten






    VP -> henter variabel 41 som brukes til skalering for å bruke den i neste kommando
    V* -> mutlipliserer variabel 41 med verdien du gir i parameter 2, i dette tilfellet 2, og legger resultatet i variabel 45. Større tall gir større tekst.
    VP -> henter variabel 45 for å bruke den i neste kommando
    TD -> Tekstype for tittelfeltinformasjonen. Variabel 45 fra forrige linje gir teksthøyde. Gi de andre linjene som vist i bildet ovenfor.

  6. Gi tilslutt kommando TT på tastaturet og fyll verdiene du leste av når du markerte teksten tidligere. **-kommandoen som kommer opp etter at de første 4 verdiene er gitt er for at kommadoen TT kan ha 8 variabler. La alle 4 variabler til ** i dette tilfellet stå til -1.

 

• Logo

Logo flyttes på samme måte som tittelfeltinformasjonen med  image33.gif (Flytt område) i hovedknapperaden.

Se eget avsnitt om bruk av tittelfelt

 

 

• Tittelfelt for Elektro skjema/automasjon

Tittelfelt som følger installasjonen av DDS-CAD kan tilpasses eget ønske. Det er laget et eget prosjekt som følger installasjonen av DDS-CAD 7 som er tilpasset for å endre eksisterende tittelfelt. Prosjektet heter _900-DDS-Tittelfelt-og-Logo og ligger der installasjonen av DDS-CAD 7 la prosjektene, sannsynligvis på C:\Documents and Settings\All Users\Dokumenter\DDS\Prosjekter. Har du ikke mappet om DDS-CAD til å ha prosjektene en annen plass vil du finne det i toppen av listen når du åpner prosjektoversikten i Prosjektmenyen:

Prosjekt for tittelfelt og logo

Har du mappet om DDS-CAD til å ha prosjektene dine f.eks på en nettverksdisk må du lukke prosjektmenyen og velge Open_Ext_prj.gif (Åpne eksisterende prosjekt) fra hovedknapperaden og i dialogen som åpnes bla deg frem til området som DDS-CAD installerte sine prosjekter på som nevnt ovenfor.

Åpne ønsket tittelfelt som vil vise alle tekster som er lagt til i dette. Endring av layout og flytting av tekster kan nå foretas som beskrevet i de neste avsnittene.

 

Tips:
Foreta en utskrift av tittelfeltet brukt i en modell med feltene for prosjekt-/modell- og revisjonsinformasjon fylt ut. Da ser du enkelt hva som skal være i de forskjellige feltene i tittelfeltet.

 

 

 

• Redigere tittelfelt

Start med å åpne filen Tittelf fra prosjektmenyen i prosjektet som beskrevet i avsnittet ovenfor.. Velg WM-tittelfelt.gif (Verktøysett lage egne tittelfelt) fra hovedknapperaden.

  1. Er et tittelfelt redigert tidligere vil nå dette vise i skjemen og kan redigeres videre om ønskelig. Skal at annet av DDS-CAD sine tittelfelt redigeres må alt innhold i filen slettes før det nye settes inn for redigering. Velg da CL.gif (Slett innhold i tegning) i hovedknapperaden og bekreft dialog om du virkelig ønsker å slette alt.

  2. Velg Insert_basis.gif (Sett inn basis for å kunne redigere tittelfelt) for å sette i et av DDS-CAD sine tittelfelt og redigere dette. I dialogboksen som åpnes gis filnavnet til det tittelfeltet som skal tilpasses. Se eget tema om hvilke tittelfelt som er tilgjengelige for full versjon og hvilke som er tilgjengelige for Elektro FP. Bekreft dialogen som spør om postnummer.

 

 

• Ramme og streker

Eksisterende linjer i tittelfeltet kan endres på ved å klikke på dem så bruke flytte endepunkte eller sette inn nye knekkpunkter.

 

Redigere linjer i tittelfelt

De fylte knekkpunktene kan flyttes med å peke og klikke på dem.

De åpne midtpunktene kan sette inn nye knekkpunkter ved å peke og klikke på dem.

 

Nye linjer tegnes med å velge Polyline.gif (Ploylinje) fra verktøysettet. Overflødige linjer slettes ved å markere dem og trykke [Delete] på tastaturet.

 

Legg merke til!
Tittelfeltet sin plassering i forhold til origo(0,0,0) er viktig for at det skal plasseres riktig i et ark. Sørg derfor for at rammens nedre venstre hjørne er i origo.

 

 

 

• Endre ledetekster

Ledetekster er de faste tekstene som følger tittelfeltet, så som DATO, GODKJENT osv. Disse kan endres ved å dobbeltklikke på dem i den filen du har åpnet. Kommandolisten QuickEdit åpnes på kommando TH. Like nedenfor ser du teksten på egen linje. Dobbeltklikk på teksten og endre den. Bekreft tekstdialogen og velg [Lukk] i kommandolisten.

 

 

• Legge til informasjon

Det brukes flere forskjellige kommandoer for å legge til informasjon i et tittelfelt. For elektro-spesifikk informasjon, så som sentralnavn eller bladnummer brukes kommando FP. For prosjekt-/modell- og revisjonsinformasjon brukes kommando TT. Velg [Hjelp] i dialogen for disse to kommandoer for å få en beskrivelse av bruk av dem.

For FP gir du først et punkt med funksjonstast [F11] i modellen der informasjonen skal skrives. Så gir du kommando FP på tastaturet og gir type informasjon i parameter 4. Se [Hjelp] for kommandoen for type. De tre første parameter er posisjon for informasjonen og de ble gitt med funksjonstast [F11].

For kommando TT gis det fra et til fire punkt med funksjonstast [F11] før kommandoen alt etter type informasjon. Se [Hjelp] for kommandoen for antall punkter og type.

 

 

• Lagre tittelfelt

For at tittelfeltet skal plasseres korrekt må størrelsen på det gis i produktdatabasen når nytt opprettes der. Velg image\measure.gif (Mål mellom to punkt) i hovedknapperaden og mål diagonalt på tittelfeltet for finne størrelsen på dette. Noter ned Relativ avstand X og Y som senere skal gis som Bredde og Høyde i databasen. Skal det endrede tittelfeltet brukes istedenfor DDS-CAD sitt må det lagres med korrekt navn. Velg Clean_save.gif (Rensk og lagre tittelfelt) i hovedknapperaden. Meldingen forklarer hvor filen bør lagres og hva den bør hete. Gi samme navn som filen du satte inn ved starten av redigering. Lagre det til Bruker-mappen. Da vil det automatisk bli brukt isteden for DDS sine og ikke bli overskrevet ved en oppdatering av installasjonen.

 

Lagre til Bruker-mappen med korrekt navn

Skal det lages et nytt som skal settes inn manuelt i bladene kan det lagres med eget navn. Velg Clean_save.gif (Rensk og lagre tittelfelt) i hovedknapperaden. Meldingen forklarer hvor filen bør lagres og hva den bør hete.

 

Lagre tittelfelt

 

 

Lagre filen med ønsket navn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bruk ditt vanlige prosjekt for oppretting av nye produkter, som forklart i eget avsnitt om å lage egne produkter til å opprette eget tittelfelt i databasen.

Velg Tittelfelt fra menyen Sett inn/Ark og tittelfelt. Høyreklikk på et eksisterende tittelfelt i produktdatabasen og trykk Kopier. Høyreklikk så på kopien og velg Endre.

Eget tittelfelt i databasen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I feltet Beskrivelse gir du egen tekst for tittelfeltet.

 

I feltet Bredde gis Relativ avstand X ogi Høyde gis Relativ avstand Y som ble målt før tittelfeltfilen ble lagret.

 

I feltet Symbolnavn gis navnet tittelfeltfilen ble lagret som.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For at tittelfeltet skal være tilgjengelig i alle prosjekt må du eksportere produktet som forklart i eget avsnitt om eksport til Bruker-mappen.

Ditt nye tittelfelt er nå tilgjengelig i alle dine prosjekter.