Brukerdefinert takdatabase

Opprette brukerdefinert takdatabase

Opprette takdefinisjon

 

Grunnprinsipper:

Sjikt:

Her defineres de enklete sjikt med tykkelse, mengdekode og ID for materialkobling (Render). Ta gjerne utgangspunkt i et eksisterende sjikt ved opprettelse av nye. Dette gjør du ved å stille deg på sjiktet du ønsker som utgangspunkt, høyreklikke og velge Tilføy... eller Tilføy Sjikt...

 

Justering:

Her defineres takflatenes utstrekninger. Hvor skal taket stoppe, utstikk gavler osv. Det er normalt ikke nødvendig å gjøre endringer her.

 

Stabling:

Her defineres oppbyggingen av takflaten. Dette kan utføres med mange enkle sjikt, eller med definisjoner av flere sjikt samlet. Ta gjerne utgangspunkt i en eksisterende stabling ved opprettelse av nye. Dette gjør du ved å stille deg på stablingen du ønsker som utgangspunkt, høyreklikke og velge Tilføy... eller Tilføy Stabling...

 

Takoppbygging:

Her defineres pakkene av tak som skal kunne velges fra nedtreksmenyen. Oppbyggingene inneholder alle stablinger som skal være tilgjengelige: skråflater, himling, gavl- og gesimsutstikk.

 

NB! Tak må først defineres, før bruk. Har du endret ett innsatt tak, kan ikke dette lagres som en ny takoppbygging.

Takdefinisjoner blir lagret i en database som vil følge hvert prosjekt og blir opprettet når en modell åpnes. Denne databasen tar utgangspunkt i tilsvarende takdefinisjonsdatabase som følger installasjonen.

Mappe ...\Sys = ved installasjon av DDS-CAD Arkitekt vil databasen med navn BuaRoof.defDb og BuaRoof.xml bli installert i Sys-mappen. Xml filen benyttes til å lage egne brukeroppsett.

Mappe ...\Bruker nn = i denne mappen skal brukerens (firmaets) tilpassede takdefinisjonsdatabase ligge.

Mappe ...\Prosjekt\prosjektnavn = når et prosjekt opprettes og første modell åpnes, vil det bli tatt en kopi av gjeldende takdefinisjonsdatabase. Programmet søker først i brukermappen og vil ev. ta en kopi av den - eller hvis det ikke er opprettet en der, gå videre til Sys-mappen og kopiere derfra. Prosjektets database har navn prosjektnavn.Roof.defDB.

Opprette brukerdefinert takdatabase

Før tilpasning av egen takdatabase kan utføres må man ta en kopi av standard DDS takdatabase til brukermappen. Dette gjøres ved å importere DDS xml database.

 

I dialogboksen Definisjonsdatabaser velges Redigere - I brukermappe...

Takdatabasen er da tom, og man velger Import...

Bla deg frem til:

C:\Program Files\Data Design System\A&C nn\Sys

Velg filen BuaRoof.xml og trykk Åpne.

Takdatabasen på brukermappen har da fått innhold, og kan redigeres videre som vist under.

 

Når databasen er justert, anbefaler vi å eksportere databasen til xml fil som da skal være plassert på brukermappen og ha samme navn: BuaRoof.xml.

Dette gjøres med Eksport funksjonen. Filen kan da importeres i eksisternde prosjekter om man vil ha inn den nye takdefinisjonen. Nye prosjekter får automatisk den nye definisjonen.

 

DDS takdatabase blir koblet sammen med brukerdatabasen når man oppretter nye prosjekter.

Opprette takdefinisjon

 

Her skal vi vise hvordan man kan endre og tilpasse takoppbyggingen for detaljerte tak i et prosjekt.

Opprett et eksempelprosjekt via Startsiden og åpne 2. etasje

 

Deretter velger man Verktøysett for takbehandling og knappen Endre takdefinisjoner.

 

I dialogboksen Definisjonsdatabaser velges Redigere - I brukermappen...

 

Dialogboksen Definisjoner, og fanen Endre definisjoner viser fire definisjoner:

  • Sjikt

  • Justering

  • Stabling

  • Takoppbygging

For å lage et enkelt tak med få definerte sjikt, velger man Stabling.

 

Under emnet Stabling får man opp en rekke forhåndsdefinerte stablinger. Hver stabling har et forklarende navn med tykkelsen på stablingen i parantes.

Inne i stablingen Skrå takflate, 148mm uisolert ser man at stablingen består av to sjikt. Totaltykkelsen er 313mm.

Taktekking - rød stein har en tykkelse på 165mm. Dette sjiktet har også virtuelle sjikt (3mm sutak, 36mm sløyflekt, 36mm steinlekt, 90mm takstein) men for å gjøre det enkelt er alle disse sjiktene slått sammen til tykkelsen 165mm.

 

Ønsker man å ha flere sjikt i definisjonen, kan dette gjøres her.

Ser man på snittet av et 148 uisolert tak og selekterer sjiktet Taktekking - rød stein vil det vise hele sjiktet med tre virtuelle sjikt.

Overgurt/sperre, trevirke er 148mm tykt som er standard mål på trevirke, og består bare av et sjikt. Dette sjiktet er uthevet, og dermed angitt som referansesjikt/kjerne ved å høyreklikke på siktet inne i Stablede sjikt.

Selekterer man Overgurt/sperre ser man at dette sjiktet bare består av et sjikt, og at det har innlagt dobbelkutt på 120mm.

Her vist snitt i dekor hvor de virtuelle sjiktene er skrudd av:

Skal man lage et takoppsett anbefaler vi å kopiere en eksisterende Stabling og ta utgangspunktet i den.

Marker den Stablingen du ønsker å ta utgangspunktet i, høyreklikker og velger Tilføy...

Man får da opp egenskapene til den stablingen man tar utgangspunkt i.

Først endrer man Stablingens navn til noe som beskriver den stablingen du ønsker å opprette. Ta gjerne med mål på kjernen og om taket er isolert.

De stablede sjiktene som ligger inne endrer man ved å venstreklikke på sjiktets navn og en nedtrekksmeny kommer frem hvor man kan velge sjikt.

 

Vær obs på fanen Justering, og bruk det som passer best. Her er også tilgjengelig nedtrekksmeny med forhåndsdefinerte justeringer.

Skal man tilføye flere sjikt høyreklikker man inne i Stablede sjikt og velger Tilføy ny. Man kan også flytte de ulike sjiktene opp eller ned, slette sjikt, eller velge hvilket sjikt som skal være referansesjikt.

Om man høyreklikker på et sjikt og velger Egenskap får man opp egenskapene for det aktuelle sjiktet. Her har vi egenskapene til sperre 98mm, som er referansesjikt.

 

Vær også obs på Veggjusterings-ID. Denne kan brukes når vegger skal justeres til spesielle sjikt.

Dobbelkutt kan defineres, men kun høyde.

 

NB!: Disse egenskapene vil følge stablingen og ikke sjiktet. Med andre ord vil man beholde egenskapene til Stablingen man tar utgangspunkt i, og må endres i den nye Stablingen.

Gruppering

Velg i listen hvilken gruppering sjiktet skal tilhøre. Hver gruppering kan inneholde flere sjikt og dette spesifiseres for hvert sjikt i takdefinisjonen.

Det er fire hovedgrupperinger + isolasjon + takutstikk.

 

Ukjent = dvs de sjikt som ikke er definert i egne gruppering

Ytterst  (1) = sjikt som tilhører øverste/ytterste gruppering - taktekking

Konstruksjon (2) = sjikt som tilhører konstruksjonsgrupperingen

Innerst (3) = sjikt som tilhører som er innerst gruppering - nedforing og himling

Isolasjon (ISO) = isolasjonsgruppen tilhører isolasjonssjikt og kan ligge inni mellom andre grupperinger

Utstikk (4) = sjikt som tilhører takutstikkgruppering - gesim, gavl- og mønekasser

Virtuelle sjikt

Virtuelle sjikt legges også inn i denne dialogboksen. Disse kan man velge om skal vise i snitt og/eller utskrift ved å dobbelklikke på hakene. Man endrer tykkelsen ved å markere sjiktet man vil endre med venstre musetast. Sjiktene kan også ha navn. Vist eksempel er taktekking med takstein (Ytterst)

Her er kun visning av virtuelle sjikt aktive i snitt visningen, men skrudd av på utskrift.

Snittpresentasjon:

Dekor av snitt hvor de virtuelle sjiktene er skrudd av:

Tilføy de sjiktene du ønsker å bruke. Vær obs på at isolasjon skal være en del av  konstruksjonen, og da må man bruke negativ avstand for at sjiktet skal starte i rett posisjon.

 

Fullfør med OK.

Opprett så en takoppbygging. Denne skal inneholde de sjiktene man ønsker å bruke når taket skal brukes som komplett tak. Ta også her utgangspunkt i en DDS takoppbygging og fjern/legg til ønsket sjikt. Rekkefølgen i listen har ikke noen betydning.

 

Husk å endre navn, og fullfør med OK.

 

Tips: ved bruk at tegnet _ vil takoppbygningen legges øverst i listen.

I dette eksemplet er det lagt inn et mellomrom først for at det skal komme i nummerisk stigende rekkefølge.

 

Takdefinisjonen er da klar for bruk, og vil vise i listen over tilgjengelige taktyper.

Takoppbyggingen vil være tilgjengelig for både sadeltak, pulttak og fritt definert tak. Det er kun sadeltak og pulttak som bruker alle stablingene som er lagt inn i takoppbyggingen. Fritt definert nytter kun hovedsjiktet.

Resultat